MAPAX® (Modified Atmospehere Packaging)

Riešenie pre balenia v modifikovaných atmosférach

Výrobcovia potravín vždy hľadajú spôsoby, ako predĺžiť trvanlivosť bez toho, aby zmenili fyzikálne alebo chemické vlastnosti potravín alebo pridali akékoľvek neprirodzené zložky. Balenie v modifikovanej atmosfére (MAP) je ideálnym spôsobom, ako to dosiahnuť. Je to prirodzená metóda, ktorej popularita celosvetovo narastá. V mnohých prípadoch môže tiež doplňovať alternatívne metódy udržateľnosti potravín.

Pod značkami MAPAX, DINAX, BIOGON, BIOMAP3 sme vyvinuli rad riešení pre konkrétne aplikácie balení v modifikovaných atmosférach. Vďaka kombinácii znalostí, ktoré sme získali o potravinách, zmesiach plynov a o obaloch, odporučíme optimálne riešenie pre predĺženie trvanlivosti potravín prirodzenou cestou.

Balením v modifikovanej atmosfére môžete:

    - Zvýšiť predaj uspokojením rastúceho dopytu po čerstvých a prirodzene konzervovaných produktoch
    - Predĺžiť trvanlivosť bez chemikálií alebo zmrazovania
    - Predĺžiť skladovateľnosť v distribučnom reťazci o dni, či dokonca týždne
    - Zachovať chuť, textúru a vzhľad
    - Zvýšiť efektivitu výroby a distribúcie znížením nákladov

Balenie na mieru

Dodávame množstvo riešení MAP pre mliečne produkty, mäso, ryby a morské plody, ako aj pre suché a hotové potravinárske výrobky. 

MAP pre mliečne výrobky

Udržateľnosť kvality mliečnych výrobkov 
Vyvinuli sme rad riešení MAP zameraných na konkrétne výzvy, ktorým čelia odborníci v mliekarenskom priemysle.
Mikrobiálny rast a zatuchnutie sú primárne príčiny znižovania kvality mliečnych výrobkov. Strata kvality závisí od vlastností konkrétneho produktu. Tvrdé syry s relatívne nízkou aktivitou vody sú obvykle ovplyvnené rastom plesní, zatiaľ čo výrobky s vysokou aktivitou vody, ako sú smotana a mäkké syry, sú viac náchylné na fermentáciu a zatuchnutie.
Baktéria Lactobacillus, ktorá sa v mliekarenskom priemysle široko používa, môže tiež predstavovať problém, pretože znížením hodnoty pH výrobkov spôsobuje ich skysnutie. To môže byť ďalej umocnené balením v nesprávnej atmosfére s nadmerným množstvom oxidu uhličitého (napr. balenie syrov cottage).

Pre viac informácií pozri nižšie uvedené odkazy

MAP pre suché potraviny a pekárske výrobky

Udržiavanie čerstvého chleba a čerstvých suchých potravín
Vyvinuli sme rad riešení MAP zameraných na konkrétne výzvy, ktorým čelia odborníci v pekárenskom priemysle a priemysle výroby suchých potravín.  
Suché potraviny, ako sú kakaové výrobky, lupienky, arašidy, káva a korenie, sušené mlieko a instantná zemiaková kaša, obsahujú nenasýtené tuky. Tieto výrobku sú preto citlivé na oxidáciu a zatuchnutie.

MAP pre ryby a morské plody

Predĺženie životnosti čerstvých rýb
WVyvinuli sme rad riešení MAP zameraných na konkrétne výzvy, ktorým čelia odborníci v odvetví spracovania rýb a morských plodov.
Čerstvé ryby a morské plody v dôsledku mikrobiálneho rastu a enzymatických procesov rýchlo strácajú svoju pôvodnú kvalitu. Dôvodom je vysoká aktivita vody, neutrálne pH (v ktorom sa mikroorganizmom dobre darí) a prítomnosť enzýmov, ktoré rýchlo kazia tak chuť, ako aj vôňu. Rozklad bielkovín mikroorganizmami vyvoláva nepríjemné pachy.
Pre zachovanie vysokej kvality čerstvých rybích výrobkov je úplne nevyhnutné, aby sa teplota udržiavala čo najbližšie 0 °C. Správna zmes plynov v kombinácii so správnou reguláciou teploty môže predĺžiť trvanlivosť rýb až o niekoľko dní, samozrejme za predpokladu, že chladiaci reťazec nebude prerušený.



MAP pre ovocie a zeleninu

Optimalizácia priepustnosti obalov na uchovanie ovocia a zeleniny v kvalitnom stave. 
Vyvinuli sme rad riešení MAP zameraných na konkrétne výzvy, ktorým čelia odborníci v odvetví spracovania ovocia a zeleniny.
Pretože ovocie a zelenina dýchajú, najväčším faktorom úspechu pri balení je priepustnosť. Pokiaľ sú ovocie a zelenina uzatvorené vo fólii, ktorá nie je dostatočne priepustná, dôjde k nežiaducim anaeróbnym podmienkam (< 1 % kyslíka a > 20 % oxidu uhličitého). Výsledkom bude zhoršenie kvality. Naopak, pokiaľ sú produkty utesnené vo fólii s nadmernou priepustnosťou, modifikovaná atmosféra nebude zachovaná a strata vlhkosti tiež povedie k urýchlenému zhoršeniu kvality. Medzi príklady vhodných fólií na balenie v modifikovanej atmosfére (MAP) pre čerstvé ovocie a zeleninu patrí mikroporézna fólia alebo LDPE/OPP.

MAP pre mäso

Predĺženie životnosti mäsových výrobkov 
Vyvinuli sme rad riešení MAP zameraných na konkrétne výzvy, ktorým čelia odborníci z mäsového priemyslu (spracovanie hovädzieho, bravčového a hydinového mäsa).
Oxid uhličitý (CO2) má všeobecne silný inhibičný účinok na rast baktérií v mäse a hydine. Najväčším problémom čerstvého mäsa je aeróbny rod Pseudomonas.
Osobitnou výzvou je zmena farby spôsobená oxidáciou červeného pigmentu v mäse. V záujme zachovania červenej farby by atmosféra pre čerstvé mäso mala obsahovať vysokú hladinu kyslíka (60 – 80 %). To udržuje vysokú hladinu kyslíka v myoglobínu v mäse. Mäsá s vysokým obsahom pigmentu, ako je hovädzie mäso, vyžadujú vyššie koncentrácie kyslíka ako mäsá s nízkou úrovňou pigmentácie, ako je bravčové mäso.



MAP pre hotové jedlá

Splnenie rastúcich požiadaviek spotrebiteľov na rozmanitosť
Vyvinuli sme rad riešení MAP zameraných konkrétne na uspokojenie veľmi rôznorodých potrieb a požiadaviek na rozmanitosť na trhu hotových a dodávaných jedál.
Pri hotových jedlách závisí rýchlosť straty kvality od obsiahnutých zložiek a medzi jednotlivými výrobkami sa značne líši. Vezmite si napríklad mäsové ravioly alebo lasagne. Mäso sa kazí inou rýchlosťou ako cestoviny.
Jednou z hlavných výziev spojených s hotovými jedlami je to, ako sa vyhnúť mikrobiálnej kontaminácii počas výrobného procesu. Aby to výrobcovia dosiahli, musia zaistiť najvyššie štandardy hygieny a najvyššiu kvalitu surovín.

Pro oblast Čech  

Ing. Petr Ťopka  

e-mail:petr.topka@linde.com  

Tel:+420 731 608 791

Pro oblast Moravy a Slovenska 

Ing. Zbyněk Šturma 

e-mail:zbynek.sturma@linde.com 

Tel:+420 731 608 783

Have a question for our experts?